Rondreis Namibië : Het juweel van Afrika

Namibië
vanaf € 6690 p.p.
Begeleide rondreis
groepsreis
Rondreis
20
Meerdere afreisdatums
Kenmerken

Namibië, de geologische schatkamer

Namibië is zonder twijfel één van de mooiere natuurbestemmingen in zuidelijk Afrika. Je reist tussen basalten polygonen, kleipannen en zoutvlaktes langs de tweede langste kloof ter wereld en door twee schitterende woestijnen. Verder zoek je naast de fauna ter land en in de zee ook naar de flora zoals de zeldzame welwitchia mirabilis. Je maakt kennis met verschillende etnische groepen zoals de San, de Herero's en de Himba's.

BLIKVANGERS

 • Kolmanskop, spookstad in de woestijn
 • Fish River Canyon
 • Catamarantocht op zoek naar dolfijnen & zeeleeuwen
 • Spectaculaire Robbies-, Kuiseb- en Gaub-pass
 • Transport in comfortabele safari-truck
 • Natuurrit op zoek naar de woestijnolifant

VERSCHILLENDE BIOTOPEN

 • Waterbergplateau: okerrode rotsformaties
 • Safari’s in Etosha NP
 • Onherbergzaam Kaokoland
 • Damaraland geologisch gebied
 • Per open 4x4 doorheen Sossusvlei
 • Rood duinlandschap van de Kalahari
 • 4x4 duinenexploratie in Swakopmund regio

ETNISCHE GROEPEN

 • Himba
 • San
 • Herero
 • Damara

MEEST VOLLEDIGE RONDREIS
LUXUEUZE EN BIJZONDERE ACCOMMODATIES
VOLPENSION

 

Programma

Dag 1: BRUSSEL - WINDHOEK

Vertrek vanuit Brussel naar Windhoek.

Dag 2: WINDHOEK

Aankomst op de luchthaven van Windhoek. Verwelkoming en transfer naar het mooi gelegen THULE HOTEL, waar we na de koffie de koloniale sfeer opsnuiven van de netste hoofdstad van Afrika: intimistisch, multicultureel en met duizenden contrasten in kleur, stijl en architectuur. Koloniale gebouwen zoals de Tintenpalast en de Duits lutherse kerk, herinneren aan het Duitse koloniale verleden. We flaneren langs de winkels op de Independence Avenue, de vroegere Kaiserstrasse en bezoeken het Nationale Museum van Namibië. Het centrum toont dan weer het stadsgedeelte van een land in volle ontwikkeling. Tijdens onze rondrit komen we ook langs Katutura, de township waar tienduizenden mensen in zinkenplaten huizen wachten op hun eigen stukje Namibische grond. Lunch in het hotel. In de namiddag bezoek aan het Penduka project, gericht op het verbeteren van de levensstandaard van deze vrouwen. ‘s Avonds dineren we in het hotel. (L,D)

Dag 3: WINDHOEK - OKAHANDJA - KALKFELD

Na het ontbijt vertrekken we richting Okahandja, een baken binnen de Herero-gemeenschap die een eigenzinnige geschiedenis met zich meedraagt. Lunch en verblijf in de MOUNT ETJO SAFARI LODGE. In de namiddag maken we een natuurrit in de mooie omgeving van de lodge. Tijdens de rit hebben we veel kans om een enorme variëteit aan dieren te observeren, die in deze prachtige omgeving rondtrekken. Denk maar aan het hartebeest, de springbok, de mooie koedoe, de impala, de gemsbok, de eland, de klipspringer, de bruine hyena, de jakhals, de giraf en de bergzebra. Terwijl de zon boven de savanne zachtjes ondergaat, sluiten we deze eerste natuurrit passend af met een aperitiefje, de zogenaamde ‘sundowner’ of ‘skemerkelkie’ in het Afrikaans. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

Dag 4: KALKFELD - ETOSHA NP

Met het ontbijt achter de kiezen, vertrekken we ‘s ochtends naar de oostelijke ingangspoort van het Etosha Nationaal Park. We verblijven twee nachten in de stijlvolle MOKUTI LODGE. Deze accommodatie is ideaal gelegen aan één van de toegangspoorten van het nationale park. Na de lunch in de lodge bezoeken we het Ombili bushman-project. Ombili betekent vrede in de taal van de Owambo’s. Toen de overlevingskansen van de Bosjesmannen na de burgeroorlog bedreigd werden, bood een Südwester-boer zijn grond aan als opvangcentrum. Dankzij dit unieke project kunnen de Bosjesmannen zich onderwijzen en integreren in de moderne maatschappij. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

Dag 5: ETOSHA NP

Ontbijt. Vandaag verkennen we met een open 4x4 voertuig het grootste wildpark van het land en één van de boeiendste en oudste wildreservaten in Afrika. Dit immense gebied varieert van dichte bush tot weidse open vlaktes. De grootse Great White Place of Land of Dry Water is het kloppend hart van dit park: een opgedroogd zoutmeer met een eindeloze, vegetatieloze zoutpan van zilverwit zand. Zeker ‘s winters zorgt dit voor hallucinante luchtspiegelingen tegen de glinsterende contouren van het voorbijtrekkend wild. Spring- en spiesbokken, giraffen, olifanten, koedoes en zebra’s laven zich gretig aan de waterputten. Leeuwen, zeldzame zwarte neushoorns, impala’s en unieke soorten antilopen eisen hier ook hun stekje op. Na de lunch, krijgen we tijdens een tweede safari nog veel meer van dat fraais voorgeschoteld. We maken deze game driver binnen Etosha helemaal uniek, door af te ronden met een skemerkelkie met een idyllisch decor op de achtergrond. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

Dag 6: ETOSHA NP

Ontbijt. Tijdens de rit met onze safari-truck door het park krijgen we een nieuwe indruk van deze boeiende biotoop. We rijden in westelijke richting en ontdekken een minder bezocht deel van het park waar het dierenleven zich ongestoord heeft kunnen ontwikkelen. Zeldzame soorten zoals de zwarte neushoorn en de zwarte impala komen hier voor. Het gebied is rijk aan drinkplaatsen die een enorm scala aan dieren aantrekken zoals de olifant, neushoorn, luipaard, leeuw, springbok en het rode hartebeest. Ook het vogelleven is uitbundig. Diner en overnachting in DOLOMITE CAMP of TOSHARI LODGE. (O,L,D)

Dag 7: ETOSHA NP - KAOKOLAND - OPUWO

Na het ontbijt zetten we onze ontdekkingstocht verder in noordelijke richting. Hier ontsluiert Namibië zijn couleur locale en spotten we rotsformaties en zacht glooiende heuvels. De lokale begroeïng, gaande van ‘deurmekaarbos’ tot ‘wonderbossies’ geven het landschap een bijzondere vorm. De beschaafde wereld is ver weg als we op grindwegen koers zetten naar het westen. In deze regio komt een bont allegaartje van mensen goederen verhandelen. In de namiddag bezoeken we een nederzetting van de Himba’s, een volk dat achterbleef in het ontoegankelijke Kaokoland en zich aanpaste aan de moeilijke levensomstandigheden. Hun strenge samenlevingsstructuur met duidelijke hiërarchie is gebaseerd op de voorouder- en veecultus. Vrouwen hullen zich hier traditioneel in koperen en lederen versieringen, die samen met hun haartooi hun sociale status binnen de gemeenschap illustreren. Lunch, diner en overnachting in de OPUWO COUNTRY LODGE. (O,L,D)

Dag 8: OPUWO - KUNENE - KHOWARIB

Damaraland is onze eindbestemming van de dag. Na het ontbijt vertrekken we voor een avontuurlijke rit over Robbies Pass, in de richting van Sesfontein. Via uitgedroogde rivierbeddingen, over rotspaden, zandwegen en langs baobabs, banen we ons een weg door deze spectaculaire doorgang. Het landschap is hier doorspekt met Himba-kralen en Herero-nederzettingen. Deze laatste bevolkingsgroep is zeer nauw verwant aan de Himba’s met hun kenmerkende traditionele klederdracht. Met wat geluk spotten we onderweg in de uitgedroogde rivierbeddingen, hun favoriete drinkplaats, de speciale woestijnolifant. Deze olifant heeft zich enorm goed aangepast aan het harde woestijnklimaat. Hij legt gemakkelijk 70 km per dag af tussen de voedingsbodems en drinkplaatsen. Lunch in de KHOWARIB LODGE of onderweg naar PALMWAG LODGE. Na de middag maken we een natuurwandeling in deze mooie omgeving. We sluiten onze tocht passend af met een verfrissend ‘skemerkelkie’ op een uitzonderlijke locatie. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

Dag 9: KHOWARIB - DAMARALAND - TWYFELFONTEIN

De geologische schatkamer van Damaraland geeft ons na het ontbijt geleidelijk aan al haar geheimen prijs. Deze landstreek werd tijdens de koloniale periode aan de Damara toegewezen en is het thuisland van de oudste culturele activiteiten van het land. De tocht door deze halfwoestijn voert ons via de ‘rooilyn’ of ‘kaplyn’ (veehekken), de Hoanib-rivierbedding en de Grootbergen, langs de relikwieën van de prehistorie. In Twyfelfontein bewonderen we de grootste collectie prehistorische rotstekeningen en -gravures van Afrika, die ondertussen als werelderfgoed zijn erkend. Hier kerfden de jager-verzamelaars uit het stenen tijdperk hun geschiedenis in de rotsen. We treffen er ook de mopane-bomen aan. De vlindervormige bladeren sluiten zich als de zon fel schijnt en worden gebruikt als bloedstelpende watten. Het sap kan dienen als ontsmettingsmiddel. Tijdens een Himba-huwelijk worden de blaadjes dan weer gebruikt om op te fluiten. Lunch, diner en overnachting in het MOWANI MOUNTAIN CAMP, prachtig geïntegreerd in deze schitterende omgeving. De groep NB03 verblijft in TWYFELFONTEIN COUNTRY LODGE. (O,L,D)

Dag 10: TWYFELFONTEIN - SWAKOPMUND

Ontbijt. Vandaag laten we dit mooie geologische gebied achter ons en zetten we via de oude mijnstad Uis koers richting Atlantische kust. We lunchen onderweg in de fraaie omgeving van de Brandberg, met zijn 2574 m de hoogste berg van Namibië. We flirten permanent met de Ugab-rivierbedding waar alweer woestijnolifanten het gezag uitmaken. Hier maken we nader kennis met de levenswijze van de Damara, voormalige jager-verzamelaars die in familieclans leefden. We ontdekken er pondoks, typische huttenwoningen van dit diep negroïde volk. De mannen tonen trots hoe ze tegenwoordig een evenwicht vinden tussen de moderne samenleving en hun oude ambachten. Nadien trekken we via de kust zuidwaarts naar Swakopmund. De gezellige en charmante sfeer van dit kustoord weerspiegelt zich ook in het historische STRAND HOTEL, waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

Dag 11: SWAKOPMUND: WALVISBAAI CRUISE

Na het ontbijt rijden we in zuidelijke richting naar Walvisbaai. Deze vroegere Zuid-Afrikaanse enclave is het belangrijkste broedgebied voor kustvogels in zuidelijk Afrika. Een bonte verzameling van vogels ontmoet elkaar op de zandbanken van de landtong die eindigt aan Pelikaan Punt. Duizenden flamingo’s, witte pelikanen en andere waadvogels worden hier aangetrokken door de rijke voedingsbodem. We maken een ontspannende boottocht in de lagune, waarbij de kans groot is dat we geëscorteerd worden door enthousiaste pelikanen, zeeleeuwen en dolfijnen. Terwijl we ons te goed doen aan verfijnde hapjes en overheerlijke oesters met ‘vonkelwijn’, kijken we vanop het dek uit naar sprongen van deze speelse zeedieren. We zetten voet aan wal en keren terug richting Swakopmund. Deze populaire badplaats is de ideale locatie om te flaneren langs de prachtige koloniale gebouwen. ‘s Avonds genieten we van een typische vismaaltijd in een van de vele restaurants in de buurt. Overnachting in het hotel. (O,snacklunch,D)

Dag 12: SWAKOPMUND: NAMIB-WOESTIJN PER 4X4

Na het ontbijt verkennen we per gesloten 4x4-safarivoertuig de duinengordel tussen Swakopmund en Walvisbaai. De rit brengt ons dwars door de duinen tot aan de Atlantische Oceaan. In dit fragiele, maar unieke ecosysteem, gaan we op zoek naar leven. De meest uiteenlopende sporen bewijzen dat deze streek zeker niet onbewoond is. De gids toont ons het fascinerende, vaak verborgen leven in dit schijnbaar verlaten landschap dat deel uitmaakt van de Namib-woestijn. Enkele van de endemische diersoorten die je hier terugvindt zijn de kleine Peringuey-adder, de Palmato- of dikvingergekko en de Namaqua-kameleon. We ontdekken hoe de lokale planten- en dierensoorten in dit harde klimaat overleven. Na een korte lunch maken we kennis met de verschillende bizarre natuurfenomenen van Moon Valley en de Swakop River Canyon. Hier groeit ook de unieke voorhistorische plant Welwitchia Mirabilis, die hier continu wordt bestudeerd door wetenschappers. Tijdens zijn evolutie heeft deze plant zich ingenieus aangepast aan de kurkdroge omgeving, zodat hij kan leven van ochtenddauw, mist en ondergrondse waterbronnen. Gemiddeld wordt hij zo’n 500 à 600 jaar oud, maar er zijn zelfs exemplaren van 2000 jaar oud gekend. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

Dag 13: SWAKOPMUND - KUISEB EN GAUB PAS - SOSSUSVLEI

Ontbijt. Terwijl we vandaag de centrale Namib-woestijn doorkruisen, zien we het landschap stilletjes aan veranderen. Duinengordels aan de kust maken eerst plaats voor uitgestrekte kiezel- en grindvlaktes. Naarmate we de Namib doorrijden, krijgt het landschap meer en meer leven: gems- en springbokken, struisvogels en andere dieren kruisen wellicht ons pad. Hier zien we ook de speciale kameeldoringboom. In een poging om water te vinden, groeit deze boom in eerste instantie naar beneden. Hierbij kunnen zijn wortels tot 120m diepte reiken. Pas dan zal hij naar boven beginnen groeien. Ook andere acacia’s en kokerbomen, of de euphorbia virosa of gifbomen passeren af en toe de revue. Bosjesmannen doopten hun jachtpijlen in het giftige, melk-achtige sap van deze plant. Naarmate we de Kuiseb-pas naderen wordt het landschap al helemaal bergachtig en ontvouwen er zich prachtige panorama’s. De rit gaat verder langs de mooie Gaub-pas en de Naukluftbergen. In deze schitterende omgeving nemen we de lunch. Eindbestemming vandaag is het Namib Naukluft Park, waar hoge zandduinen trots het landschap beheersen. Diner en overnachting in de SOSSUSVLEI LODGE. (O,L,D)

Dag 14: SOSSUSVLEI EN SESRIEM CANYON

Bij zonsopgang transformeren de warme kleuren van het zand van ivoorwit over abrikoos tot oranje en dieprood. Om dit fantastische spektakel te bewonderen, moeten we dan ook vroeg uit de veren. Na het vroege ontbijt bezoeken we per open 4x4-jeep de beroemde Sossusvlei. Deze kleipan laat zich omringen door de hoogste zandduinen en bevindt zich aan het einde van een erosietrog, gevormd door de Tsauchab-rivier. Het voortdurend variërende kleurenspel is een lust voor het oog. Liefhebbers kunnen de duin ‘Big Mama’ opwandelen vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. Vervolgens wandelen we naar Deadvlei met zijn oeroude verdorde kameeldoringbomen. Dit ongerepte stuk natuurwonder ademt een onwezenlijke sfeer uit: pure schoonheid. Lunch in de lodge. In de namiddag maken we een korte wandeling in de lieflijke Sesriem Canyon. Deze smalle kloof van slechts 3 km lang, liet zich miljoenen jaren geleden vormen door de Tsauchab-rivier. Als het weer het toelaat, kan je deelnemen aan een optionele panoramische vlucht over het Namib Naukluft Park. Tijdens het diner en de overnachting genieten we na van zoveel natuurschoon. (O,L,D)

OPMERKING

De facultatieve panoramische vlucht kost +/- 3045 NAD voor 1 uur 10’ (prijs onder voorbehoud) en voert je over de canyon, Sossus- en Deadvlei tot aan de Atlantische Oceaan en terug. Inschrijving en betaling ter plaatse.

Dag 15: SOSSUSVLEI - AUS

Na het ontbijt verlaten we de Sossusvlei-regio en vertrekken we voor een spectaculaire rit naar Aus. Het wordt alweer een afwisselende dag. Eindeloos lijkende zandvlakten voor ons, geschrankt door de ‘rooirand- en zwartrandbergen’. Valleien en plateau’s wisselen zich permanent af en nodigen telkens uit tot een fotostop. Deze dag vordert langzaam door de vele stops bij ‘versamelvoëlnesten’ en de blik op klipspringers in de verte tegen de bergwanden aan. We lunchen onderweg en krijgen niet genoeg van de Tsaris- en Tirasbergen, de Karakulschapen en Bontsmarakoeien op de weidse landerijen. Het zuiden van Namibië is een oord van stilte. Voor we dineren en overnachten in de KLEIN AUS VISTA DESERT HORSE INN LODGE, wacht ons nog een natuurrit. Bij zonsondergang genieten we van de indrukwekkende omgeving. Uiteraard mag een aperitiefje niet ontbreken om te klinken op zoveel moois. Op de terugweg blijven we alert om eventueel de beruchte wilde paarden te spotten. (O,L,D)

Dag 16: AUS: KOLMANSKOP & LÜDERITZ

Ontbijt. Deze voormiddag keren we ongeveer een eeuw terug in de tijd. We maken kennis met het verlaten stadje Kolmanskop, ooit het centrum van de florerende diamantindustrie. De Deutsche Diamantengesellschaft begon met de bouw van onder meer een ziekenhuis, bakkerij, slagerij, school, kegelbaan en theater. In de hoogtijdagen telde het stadje 1100 inwoners, maar stilaan kwijnde het weg nadat in de jaren dertig grotere diamanten werden gevonden in Oranjemund. Het sluimerde voort tot 1956, waarna het voorgoed werd verlaten door de laatste bewoners. Het werd een machteloze prooi van de woestijn. Dankzij het droge woestijnklimaat bleven de oude houten en bakstenen huizen goed bewaard. We vervolgen onze weg naar het vissersstadje Lüderitz, waar we lunchen. We maken een mooie wandeling langs koloniale gebouwen in typische Jugendstil-architectuur. De huizen zijn idyllisch gelegen op de hellingen van de Diamantberg. Op de terugweg maken we nog een stop aan Diaz Point, een geliefkoosde plek om flamingo’s te spotten. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

Dag 17: AUS - FISH RIVER CANYON

Dag 18: FISH RIVER CANYON - KALAHARI WOESTIJN

We laten de granieten blokken achter ons en rijden na het ontbijt langs Keetmanshoop en een opeenvolging van plateau’s langs de Witrandbergen en Mariëntal. Lunch onderweg. De rit brengt ons naar het rode duinlandschap van de Kalahari, de semi-woestijn van Namibië. We verblijven hier in de gezellige KALAHARI RED DUNES LODGE, een oase in deze woestijn. Bij aankomst hebben we de rest van de namiddag vrij om te genieten van de stilte en de rustige omgeving van de lodge. Met een ‘skemerkelkie’ in de hand proosten we op onze laatste avond in Namibië. Afscheidsdiner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

Dag 19: KALAHARI WOESTIJN - WINDHOEK - BRUSSEL

Ontbijt. Deze voormiddag gaan we op zoek naar het unieke, maar schaarse wildleven in de Kalahari. Geen bosjesmannen hier, maar even verbazingwekkend is ook de flora, die zich heel spitsvondig aan deze omgeving heeft aangepast. Kalahari-gras, ‘trassiebos’ en stokstaartjes nemen afscheid van ons. Na de lunch rijden we terug naar de internationale luchthaven van Windhoek voor onze terugvlucht naar Brussel. (O,L)

Dag 20: BRUSSEL

Aankomst in Brussel.

Belangrijk

BELANGRIJK OM WETEN
• Deze rondreis is het meest volledige en afwisselende programma in Namibië. Een bezoek aan dit land, in oppervlakte bijna 27 keer groter dan België, vraagt om een aantal langere verplaatsingen. Gelieve rekening te houden met de minder goede staat van de wegen, die niet te vergelijken is met onze Europese normen. Vaak rijden we over grindwegen. Daarom kiezen we voor het transport een safari-truck, voorzien van alle comfort (verstelbare stoelen, air-conditioning, grote panoramische ruiten, ijskast). De landschappen zijn uniek en vormen een integraal onderdeel van de reis. Tijdens deze rondreis leggen we circa 4500 km af.
• Je verblijft in goede en vaak unieke hotels en lodges.
• Tijdens deze reis worden er heel wat safari’s georganiseerd en doorkruis je verschillende landstreken, elk met een aparte fauna en flora. De geologische streken met woestijn, bush, bergen, grillige en steeds veranderende rotsformaties en het bezoek aan de Himba’s, Damara en Herero zorgen voor een contrastrijk programma.
• Deze rondreis verloopt in volpension.
• Deze afwisselende rondreis staat in theorie open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan alle georganiseerde excursies en wandelingen.
• Wildlife komt spijtig genoeg niet à la carte voor en kunnen we dus nooit garanderen.
• Namibië is een jong land in volle groei. Toerisme is nog niet volledig ontwikkeld. Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Onze reisleid(st)er zal steeds, binnen de mogelijkheden, het programma aanpassen in het belang van de groep. De volgorde van de bezoeken kan veranderen zonder voorafgaande melding.

Prijs

Prijzen en reisdata:

VERTREKDATA
van t.e.m.
02.04.18 - 21.04.18 ★★

PRIJZEN
★★ PRIJS per persoon op basis van 2-persoonskamer: € 6.690 ; 1-persoonskamer: € 7.290

AANTAL DEELNEMERS
min. 10 | max. 18

In deze prijs is inbegrepen:

 • Internationale vluchten in groepsklasse (economy class) van/ naar Brussel
 • Alle overnachtingen volgens programma
 • Alle excursies en transfers volgens programma
 • Alle maaltijden volgens programma (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 30/09/16)
 • Gespecialiseerde Nederlandstalige of Afrikaanstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Annulerings- en reisbijstandsverzekering

In deze prijs is niet inbegrepen:

 • Dranken & persoonlijke uitgaven (bijv. souvenirs)
 • Eventuele kosten voor paspoort & inentingen
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde groepsreis (mogelijk op aanvraag!)

DOWNLOAD HIER HET VOLLEDIGE PROGRAMMA EN ALLE INFO

 

 

09 mei 2017

Collega Patrick bezocht vorige week het schip MSC Fantasia in Zeebrugge.

Dit mooie schip beschikt over 1637 prachtige kajuiten, een MSC Yacht Club, heel mooie spa- en wellnessruimte, fitness, binnen- en buitenzwembad met jacuzzi. Er zijn comfortabele...